sardinië

Sardinië

Het eiland
Het heerlijke eiland Sardinië ligt in de Middellandse Zee en is op Sicilië na het grootste eiland in deze zee met 24.090 km² . Sardinië heeft ongeveer 1,65 miljoen inwoners en is opgedeeld in 8 provincies waaronder Cagliari, Nuoro, Sassari, Oristano Olbia-Tempio, Ogliastra, Medio Campidano, Carbonia-Iglesias. In het zuiden ligt Cagliari, de hoofdstad, met ongeveer 160.000 inwoners. Vlakbij Cagliari vind je de grootste en meest bezochte stranden van Sardinië, ‘Poette lido’.
Naast Italiaans spreekt een groot deel van de bevolking van het eiland Sardijns (ook wel Sardisch genoemd).

Sardijnse vlag
De vlag van Sardinië symboliseert de eeuwenlange strijd om vrijheid. Het rode kruis verdeelt de vlag in vier witte vakken, waar in elk van de vakken een geblindeerde Moor afgebeeld staat. Deze geblindeerde Moren staan symbool voor de vier judicaten die 300 jaar de Moren weerstonden. De witte band om hun hoofd staat voor een aanvoerder van een verslagen vijand.

Klimaat

Het eiland heeft een mediterraan klimaat. De winters zijn redelijk mild en in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot wel 40 graden. Door de ligging van het eiland is er vaak veel wind vooral in de kustgebieden, dit noemen de Sardijnen ook wel de meastrale (mistral). Voor veel (kite)surfers is dit dan ook dé ideale plek om hun sport te beoefenen.